טיפול קוגניטיבי התנהגותי לרכישת מיומנויות חברתיות וכישורים חברתיים

 

המטפל: יניב רוזן, פסיכותרפיסט קוגניטיבי התנהגותי מוסמך (M.A) מומחה בכיר לטיפול בחרדה חברתית ילדים ומבוגרים, יחסים בינאישיים, ורכישת מיומנויות חברתיות. ומומחה לטיפול בבעיות התנהגות ואלימות.

 

המרכז לייעוץ התנהגותי וטיפול במיומנויות חברתיות מומחה לטיפול בילדים ומבוגרים עם קשיים חברתיים, ורכישת במיומנויות חברתיות וכישורים חברתיים. במרכז טופלו מאות רבות של ילדים ומבוגרים בתחום זה,  ופותחו עשרות רבות של תוכניות טיפוליות ייחודיות הכוללות את אופן הבנת התנהלות חברתית נכונה, מרכיביי החבריות, ורכישת כישורים חברתיים ומיומנויות חברתיות.

 

באתר ניתן להתוודע למאפיינה הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי לרכישת מיומנויות חברתיות וכישורים חברתיים, 

במאמרים: "מהם כישורים חברתיים ומאפיינה אישיות", "בסדנה לשיפור מיומנויות חברתיות", "מהו טיפול קוגניטיבי התנהגותי?", ובקריאת עשרות רבות של משובים והמלצות של מטופלים והוריהם שעברו טיפול במרכז. 

 

הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי לרכישת מיומנויות חברתיות מתאים לילדים או מבוגרים החווים קשיים חברתיים, לכאלו שעברו משבר חברתי, ולאחרים שמוגדרים כביישנים, מופנמים, רגישים, בעלי הערכה עצמית נמוכה, ונטייה לחשיבה שלילית ומוקצת.

  

אודות הטיפול: 

שלב ראשון:

הילד או המבוגר נחשפים  למרכיבים הקריטיים אשר מעצבים את  התנהגותו (חשיבה ורגש). בשלב זה המודרך לומד לזהות את החשיבה, האמונות המגבילות, הפרשנות המעוותת (הקצנה, הגזמה, האשמה עצמית, גימוד עצמי, חשיבה אסונית, קריאת מחשבות, וכיוצא בזה) שהמודרך נותן לאירועים חברתיים, ולומדים לפתח חשיבה חיובית המלמדת כי גם מאי הצלחה ניתן ללמוד ולהסיק המון דברים חיוביים. המודרך לומד להכיר בחשיבות הפעולה והניסיון להצלחה ללא קשר לתוצאה. אלמנטים אלו מחזקים, מדגישים ובונים מרכיבים אישיותיים קריטיים להצלחה עתידית כדוגמת, אומץ, נחישות, אמונה עצמית, חוזק, חוסן וכיוצא בזה. בנוסף, מושם דגש על טיפול נכון באי ההצלחה קרי, זמן ההתאוששות. פיתוח חשיבה חיובית, נתינת פרשנות נכונה - גמישה וסתגלנית, כמו גם טיפול נכון באירוע הם הם הכוח, העצמה והמנוע להמשך התנהגות חברתית, ועל כן, מושם דגש רב על למידת אלמנטים אלו. 

 

שלב שני:

בשלב הזה, עומדים על המרכיבים אשר יוצרים חברויות, והבנה של מהי התנהלות חברתית נכונה ( כול אלו וקודמיהם הם תוכניות טיפוליות ייחודיות אשר פותחו לאורך השנים והניסיון הרב שנרכש בטיפול בנושא טיפול במיומנויות חברתיות). בשלב הזה מזהה המטפל את תפיסת עולמו החברתית של המודרך ואת דרך הבנתו את הקשרים החברתיים והפעולה החברתית – ומלמד את המודרך דרך חשיבה ופעולה נכונים.  

 

שלב שלישי: למידת מיומנויות חברתיות וכישורים חברתיים:

שלב זה נחלק לשני שלבים שהם בעצם אחד. הילד או המבוגר לומדים לפרטי פרטים את המיומנויות החברתיות הקיימות ותרגולן באחד על אחד. לדוגמה, אסרטיביות (עמידה על סיטואציות ומצבים שונים), פתרון בעיות, ויתור או התפשרות, עמידה על זכויות, אומנות השיח, שפת גוף, התנהלות קבוצתית נכונה, הצטרפות לקבוצה, הצטרפות למשחק, יצירת חברויות (בניית אסטרטגיה ליצירת חברויות), אמפתיה, חיזור, פלירט ויצירת אינטימיות (מותאם גיל).

בשלב זה מיושמות ומושלכות התוכניות והמיומנויות החברתיות שנלמדו לאירועים מחיי היום יום של המודרך. יחד מנתחים את הסיטואציה החברתית, עומדים על המרכיבים שפעלו נכון או אותם רוצים לשפר. במקרים אחרים קובעים על דרך פעולה עתידית על פי צרכיו של המודרך (לדוגמה, ילד מהכיתה שמציק, ילד שרוצים להתחבר אליו, או קבוצה שרוצים להתחיל להצטרף אליה, שיחות עם בנות, יציאה לטיול שנתי, וכיוצא בזה). 

 

 

קישורים:

 

 

 

 

המרכז לייעוץ התנהגותי וטיפול במיומנויות חברתיות

מאמרים נוספים: